zaterdag 12 mei 2018

Wat eten we vanavond op de Jacobshoeve?

Ook dit voorjaar ben ik weer een cyclus begonnen "Wat eten we vanavond op de Jacobshoeve?" op de sociale media. Ter inspiratie van de volgers van de Jacobshoeve Bakkum op Instagram en FB, plaats ik elke dag een vers bericht met suggesties over wat ik heb gekookt die dag. Mijn vaste of nieuwe combinaties al dan niet met "ster-ingrediënt" waarmee je je gerechten net die extra touch kunt geven. Met vlees of vis of vegetarisch en ook vegan af en toe. Maar altijd kleurrijk en smakelijk. Laat je inspireren! Op FB en Insta vind je meer foto's en ook info over de gerechten op deze foto's. En als je zelf een keer wilt komen koken op de Jacobshoeve...... kijk op de website voor de mogelijkheden in onze kookstudio en stuur een berichtje, meer dan welkom!

Geroosterde spruiten met zoete aardappel

Restjes soep, van de kippebouillon, met gebakken sambal.

Gefrituurde gekruide kikkererwten met babaganoush, verse kruiden uit de tuin

Lamskoteletjes met net vers gemaakte rabarber-chutney, uit eigen tuin.

Paarse koolrabi als salade, met een salade met belugalinzen, eigen eitjes en hüttenkäse 

Vegetarisch rijstbowl, bonen en pindasaus voor de eiwitten, rijst voor de koolhydraten, bonen en komkommer voor de groente (en zonder garnalen kroepoek ook nog vegan!)

Zelf gemaakte chutney met aardbeien en pruimen

Gegrilde rode en gele biet, gebakken uien, avocado, verse kaas, avtjar met linzen en quinoa 


Broodje met gebakken paddestoelen-venkel-tijm met een stukje gegrilde kip

Klassieke asperges, met eigen eitjes en aardappelen en peterselie uit de tuin

Frisse salade met radijs, rode kool, ui, ijsbergsla, peterselie, wortel, venkel, rode peper, walnoot: vegan!

Asperges, pasta en biologische zalm (laat hem rosé!)



Frisse salade met mango, gemengde slablaadjes, pistache nootjes, venkel, lente uit, komkommer: vegan!

vrijdag 9 maart 2018

Eerste training van Carla van Wensen - Integrale kindertherapie - workshops voor ouders en professionals vandaag in de Jacobshoeve

Vandaag de eerste dag van de drie-daagse training door Carla van Wensen in de Jacobshoeve. Carla heeft een praktijk voor Integrale Kindertherapie. Ze begeleidt kinderen volgens deze therapie, schrijft er boeken over en geeft trainingen en lezingen voor ouders en professionals.
Vandaag dus een training op de Jacobshoeve. Hopelijk het begin van een mooie samenwerking. Komend jaar staan er voor Carla's bedrijf meer dan 15 dagen gepland op de Jacobshoeve. We zijn trots op onze partnerschap! 

Alles staat klaar voor Carla's cursisten, welkom!

woensdag 10 januari 2018

Worst maken met je vrienden!

Afgelopen zaterdag had de Jacobshoeve Bakkum 4 vrienden te gast die samen de kookworkshop Worst-maken kwamen doen. Leuk kadootje!
Het werd een dolle avond. De inzet was groot, de sfeer zat er goed in en de worst smaakte heerlijk. Over 2 wkn krijgen ze de gedroogde worst en dan zal er ongetwijfeld weer een gezellig avondje aan besteed worden om die te proeven. Hieronder een sfeerimpressie:


Een beetje extra uitleg ;-)!

Vlees malen

Te-drogen-worst draaien

Verse worst draaien

Te-drogen-worst afbinden

De worst-maaltijd

Bakkumse Trifle als toetje


De te-drogen worsten in de fermenteer-kast

De drogende worsten in de kelder



Laatste stapje in het droogproces

donderdag 26 oktober 2017

Nieuwe kookworkshop "Malay Streetfood"

Afgelopen voorjaar ben ik voor 5 weken naar Maleisië geweest. Daar heb ik kennis gemaakt met de bijzonder veelzijdige keuken van Maleisië: de klassieke Maleise keuken, de Nyoya - Peranakan (chinees/maleis) keuken en de Indiaas - Maleise keuken. En het lekkerste dan gewoon op straat, dan krijg je kleine porties en kun je veel proeven. Ik voelde me erg bevoorrecht dat ik in KL met Harbans, een locale kok mee mocht. Zij kon me kennis laten maken met de beste hawkers (streetfood verkopers) van de wijk Bangsar in Kuala Lumpur. Ook heb ik met haar een hele dag Indiaas - Maleis gekookt, een prachtige ervaring. 
En verder heb ik op eigen houtje in Malaka, KL en ook in Singapore veel geproefd en direct zelf uitgetest in mijn eigen keuken daar. De eerste resultaten voor de Jacobshoeve waren te zien een aantal food-clips die ik op YouTube heb gezet. Daarna heb ik een veel gerechten getest of ze in een kookworkshop zouden passen. Een paar van de resultaten vind je hieronder. De beschrijvingen moet nog een beetje gepolijst worden en hier en daar nog een beetje schaven aan de receptuur, maar de basis staat. En het is heerlijk, zoals op straat in Maleisië of Singapore, maar dan op de Jacobshoeve en door jou zelf gemaakt. De recepten krijg je achteraf toegestuurd. Als je een ploegje hebt, vanaf een man/vrouw of 8... vanaf 6 december heb ik weer plek in de kookstudio.. ik zie je graag!


Popiah - verse loempia

Chana Masala of Chole - kekererwtencurry

Saté Ayam met pindasaus en impit (geperste rijstblokjes)

Uien Pakora
Laksa Lemak - romige noodle soep met paksoi, garnaal en vis



Crispy apam batik - zoete pinda pannenkoek