zondag 23 maart 2014

Kookworkshop "Worsten maken met Meneer Wateetons!"

Kookworkshop "Worsten maken met Meneer Wateetons!
Op vrijdag 25 april organiseer ik in de kookstudio van de Jacobshoeve de kookworkshop "Worsten-maken". Meneer Wateetons is de chef. Hij neemt alle materialen voor het worstmaken mee: de worstmolens, het vlees, de darmen, kruiden, messen, snijplanken, vijzels, thermometer, touw, etc. Ik zorg voor locatie, basisspullen en een drankje.
Allereerst geeft hij tijdens de workshop uitleg over de theorie van het maken van verse en droge worst. Wat gaat er in een worst, waar haal je je die ingrediƫnten, wat zijn valkuilen in de bereiding en hoe voorkom je dat je komt te overlijden na het eten van je zelfgedroogde salami. Dit alles uiteraard onder het genot van door hem meegenomen verschillende soorten worst. Het zal blijken dat de materialen en ingrediƫnten die je nodig hebt verbazingwekkend goedkoop en makkelijk te krijgen zijn. Vervolgens gaan we in groepjes aan de slag met het maken van verse worst. Elk groepje maakt zijn eigen variant van verse worst volgens recepten die Meneer Wateetons aan levert, maar de mogelijkheid bestaat ook om je creativiteit de vrije loop te laten en zelf de kruiden van ieders worst te bepalen. Tijdens de verschillende stappen van het worst maken begeleidt hij de aspirant-worstmakers uiteraard en geeft ie extra uitleg. Er wordt ook aandacht besteed aan het leren maken van droge worst. Omdat een droge worst zeker twee tot drie weken moet drogen kan deze dus niet op de workshop dag zelf al genuttigd worden. Maar, we maken hem wel en hij neemt hem vervolgens mee om hem in zijn rijpingsruimte te laten rijpen en te drogen. Hij stuurt ze na een maand op en dan jullie kunnen je eigen gedroogde worst bij mij ophalen. Als alle stappen van het worstmaken doorlopen zijn eten we ze uiteraard ook met elkaar op. Meneer Wateetons zorgt ook voor verse bijgerechten, als brood met olijfolie en diverse salades. Voor de eventuele wijn of andere dranken zorg ik.
Iedereen krijgt een boekje mee met daarin alle recepten. Het is de bedoeling van de workshop dat de deelnemers er echt wat van opsteekt, en dat jullie in principe na afloop in staat zijn je eigen verse worst te maken. De workshop kost € 65,- en wordt gegeven bij mij in de Jacobshoeve in Bakkum. Meld je aan voor 10 april of vraag meer info via info@jacobshoevebakkum.nl.