woensdag 11 januari 2023

2023 gaat voortvarend van start!

 Uiteraard allemaal eerst nog de beste wensen voor 2023!

Deze zomer bestaat ons bedrijf "Jacobshoeve Bakkum" B&B - Natuurhuisje - vergaderlocatie - kookstudio 10 jaar. De tijd vliegt, zeggen we nog maar eens, maar ik moet ook zeggen dat het voelt alsof we hier altijd hebben gewoon en gewerkt, elke dag genieten.

En komende zondag hebben we alweer de eerste Kookworkshop, dit keer de Malay Streetfood. De vaste volgers weten nog wel dat ik die ontwikkelde op een 6 weekse trip naar Maleisië en Singapore. Zo leuk om nu in de voorbereiding voor zondag weer alle recepten (en de foto's van alle testen in Maleisië) door mijn handen te zien gaan. Hele fijne herinneringen, heel veel zin om deze gerechten met een nieuwe groep gasten te gaan koken!






maandag 28 november 2022

Onze warmtepomp is aan het werk! Kom CO2-neutraal vakantie vieren of vergaderen!

Sinds begin deze maand hebben we een grondwarmte pomp die onze verwarming en warmwater verzorgd. De electra hiervoor wordt opgewekt met onze eigen zonnepanelen. Hiermee zijn we vrijwel geheel CO2-neutraal, onafhankelijk van energie opgewekt met fossiele brandstof (onze kookstudio doet t nog even op gas... dat komt nog wel).


Het voelt goed om zelf geen CO2 meer uit te stoten en als je bij ons op vakantie komt, of komt vergaderen doe je dat ook CO2 neutraal. Lekker gevoel toch?!

donderdag 24 november 2022

Wilder-land thee

We blijven steeds nieuwe producten zoeken om onze bedrijfsvoering duurzamer te maken. 

Op termijn wil ik graag thee gaan maken van de (on)kruiden die groeien op ons erf en onze moestuin. Tot die tijd ga ik thee schenken van Wilder-land. Zij maken (on)kruid-stroken bij boeren door het hele land, oogsten blad en bloemen en maken daar verschillende Hollandse kruiden-thee mengsels van. 

Neem een kijkje op hun website als je geïnteresseerd bent Wilder-land. Ze verkopen aan horeca en ook aan consumenten.

                                                                    


En anders kom je m eerst een keer bij ons proeven, tijdens een vergadering, je verblijf in ons Natuurhuisje of in onze B&B. 

dinsdag 25 oktober 2022

Jammetjes maken voor de gasten

Gedurende het voorjaar en de zomer verzamel ik in onze tuin achtereenvolgens rabarber, aardbeien, rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen, bramen en frambozen. Ik pluk ze en was en vries ze in per soort.

                





In het najaar ga ik jammetjes maken. Diverse combinaties, vaak ook met specerijen zoals vanille, kruidnagel, steranijs en kaneel. Soms met wat citroensap, soms met wat sinaasappelsap om de pectine te versterken. Altijd met weinig suiker. Volgens de warenwet vraagt "jam" om 1:1 fruit vs suiker en dan wordt de jam ingekookt om dikte te krijgen. Ik gebruik zo tussen de 200 - 250 gram suiker per kilo fruit en ik kook het kort. Ik gebruik Marmello-voor-jam-met-weinig-suiker om de jam te geleren. 


Voor mij is het iedere keer weer een feest om smaken samen te voegen en uit te proberen. Dit jaar heb ik kweeperen getest als extra geleermiddel (en toegevoegde smaak). 




Als je bij ons logeert krijg je altijd jam van me. De b&b gasten krijgen het bij het ontbijt en voor de Natuurhuisje gasten maak ik een welkomstpotje. Voor de vergadergasten verwerkt ik t soms in het lekkers-bij-de-koffie en serveer ik het in ieder geval bij de lunch. Soms wordt het ook als ingrediënt gebruikt bij de kookworkshops. Kortom een dankbaar product voor mij om te maken en ik moet zeggen dat ik het zelf ook bijna elke dag eet, of op een broodje met roomboter of in de ontbijt yoghurt. Niets zo lekker als zelfgeplukt en zelfgemaakt.